Webhotellin, virtuaalipalvelimen ja pilven ero

Kirjoitukseni tarkoitus on kuvailla yksinkertaisella tasolla mikä ero on tavallisten nettisivujen ylläpitoympäristöjen välillä. Yleisin valittu ratkaisu on web-hotelli mutta muut ratkaisut kasvattavat suosiotaan. Erityisesti pilvipalvelut ovat hyvin trendikkäitä ja melkein kaikki ovat joskus kuulleet puhuvan pilvipalveluista. Myös perinteiset web-hotellin palveluntarjoajat ovat alkaneet tarjoamaan pilvipalveluja.

Näillä kolmella vaihtoehdolla on yhteistä se, että et omista fyysistä laitetta vaan tilaat palveluna osan fyysisestä palvelimesta.

Webhotelli

Perinteisin ja suosituin tapa hankkia yritykselle nettisivut on web-hotellin hankkimisen. Wikipedia kuvaa web-hotellia seuraavasti “Webhotelli on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan www-palvelimelta kiintolevytilaa omia verkkosivujaan ja muita verkkopalveluita varten” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Webhotelli). Webhotellin keskeisimpiin ominaisuuksiin kuuluu levytilan ja liikennemäärän rajoitukset ja nämä vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Webhotelli-pakettiin kuuluu yleensä myös tietty määrä sähköposti-osoitteita.

Virtuaalipalvelin

Aina webhotellin resurssit eivät ole riittäviä haluttuun verkkosivustoon tai -palveluun. Webhotellin palveluntarjoajilla on yleensä myös tarjottavana virtuaalipalvelin-ratkaisuja. Virtuaalipalvelin saadaan paremmalla suorituskyvyllä kuin webhotelli mutta yleensä pitää itse asentaa tarvittavat ohjelmat ja palvelut. Virtuaalipalvelin-pakettiin ei yleensä kuulu sähköposti-osoitteita vaan ne on hankittava erikseen. Näin ollen, virtuaalipalvelin ei ole yhtä “käyttövalmis” ratkaisu kuin webhotelli mutta soveltuu vaativimmille verkkopalveluille. Virtuaalipalvelin on menettänyt suosiotaan pilvipalveluiden myötä.

Pilvipalvelu

Pilvilpalvelu voi olla hyvin pitkälti samanlainen ratkaisu kuin virtuaalipalvelin. Voit tilata pilvestä virtuaalipavelimen ja asentaa verkkosivuston palvelimelle ja käyttää sitä ihan samalla tavalla kuin virtuaalipalvelinta. Pilvipalvelulla on kuitenkin paljon muita ominaisuuksia, joita et löydä tavallisesta virtuaalipalvelimesta. Pari esimerkkiä pilvipalveluiden ominaisuuksista:

1. Maksat käytöstä

Webhotellilla ja virtuaalipalvelimella on yleensä kiinteä kuukausimaksu kun taas pilvestä ostettuna maksat käytöstä, eli käytännössä silloin kun palvelin on päällä. Voit esim. sammuttaa palvelimen kuukaudeksi, etkä siinä tapauksessa maksa käytöstä sen kuukauden aikana. Tämä on hyödyllistä esim. testisivuston kehityksessä.

2. Helpompi skaalautuvuus

Pilvilpalvelun toinen perusominaisuus on sen helppo skaalautuvuus. Jos tarvitset lisäresursseja sivustollesi tämä onnistuu paljon helpommin kuin perinteisillä ratkaisulla. Itse olen tutustunut eniten Amazonin tarjoamiin pilvipalveluihin (http://aws.amazon.com) ja voin esimerkkinä mainita, että lisälevytilan asentaminen onnistuu hyvin helposti.

Meidän kehittämämme kotisivut yritykselle sijoitetaan Amazonin pilveen käyttäen seuraavia pilvipaveluita:

  • Amazon CloudFront(tällä hetkellä testikäytössä ja otetaan käyttöön ensi viikon aikana asiakkaillemme)
  • Amazon EC2 (virtuaalipalvelin)
  • Amazon S3 (tiedostopalvelin)
  • Amazon RDS (tietokantapalvelin)
  • Amazon Elasticache (välimuistipalvelin)

Käsittelen meidän pavelinympäristöämme tarkemmin seuraavassa blogikirjoituksessani.

Pysy linjalla,
Måns

Lue seuraava


Lue edellinen
Kiitoksen aika - mutta kenelle

Ota yhteyttä

Jan Eriksson
Jan Eriksson
jan.eriksson@primeweb.fi
+358 50 537 2411

Helsinki, Messeniuksenkatu 10 a 15a
00250 Helsinki
katso GoogleMaps

Måns Hafrén
Måns Hafren
mans.hafren@primeweb.fi
+358 9 2316 5433

Barcelona, Calle Clot 224
08027 Barcelona
katso GoogleMaps